Overzicht

4 seizoenen

Kom terug bij jezelf en laat je meevoeren op golven van het leven! Soms ga je kopje onder, maar als je weet hoe te zwemmen, kom je altijd weer boven! De natuur laat ons zien hoe mooi al het leven hier op aarde in mekaar zit. Alles verandert voortdurend. Door de 4 seizoenen leert de natuur ons dat alles steeds weer opnieuw begint.

Lente

De natuur ontwaakt. Planten beginnen te groeien. Bloemen bloeien. De bomen beginnen te botten en krijgen terug blad. De kleuren zijn helder en fris. Nieuw leven wordt geboren. Mens en dier komen vaker naar buiten om van de zonne-energie te genieten. We voelen de lente kriebelen in onszelf. We hebben zin om van alles te ondernemen. Vroeger hielden de mensen bij het begin van de lente ‘de grote schoonmaak’. Een schoon, nieuw begin!

In ons leven: nieuwe plannen, een nieuwe start!

Zomer

De natuur is volop in actie. Alles groeit en bloeit naar hartelust. Planten geven vruchten, dieren worden groot en zelfstandiger. Alles maakt optimaal gebruik van de kracht van de zon, zolang die er nog is. Ook de mens brengt zoveel mogelijk tijd buiten door, om voldoende energie op te doen voor de naderende herfst en winterperiode.

In ons leven: volop in actie, groeien en bloeien!

Herfst

De natuur laat los. Vruchten en bladeren vallen. Bomen en planten steken hun energie weer in hun takken en wortels. De dieren zorgen voor een voorraad om de nakende donkere dagen door te komen. De wereld wordt steeds leger en stiller. Het leven keert terug naar binnen en onder de grond.

In ons leven: oogsten, loslaten en reflecteren!

Winter

De natuur slaapt. De levensenergie die veilig opgeborgen zit, wacht op betere omstandigheden. Naarmate de kracht van de zon groter wordt, bereidt alles zich voor om het juiste moment in actie te schieten.

In ons leven: tijd voor rust en bezinning!

Deze cyclus vinden we regelmatig terug in ons leven. Zoals bv. het ochtend-dag-avond-nacht ritme. Of de levensfasen, jeugd-volwassen-senior-hoog bejaard. Maar ook bij het uitwerken van nieuwe ideeën komt dit schema terug. Je wil iets nieuws in je leven. Je laat dat idee een beetje marineren bij jezelf en begint te plannen. Daarna schiet je in actie om het in de wereld te zetten. Je oogst er de vruchten van en op tijd en stond stuur je wat bij. Tot slot kan je genieten van het resultaat en even tot rust komen van alle tijd en energie die je erin gestoken hebt.

Biedt dit gegeven geen hoopvol perspectief?

Dit wil toch zeggen dat we steeds opnieuw kunnen beginnen in ons leven. En dat wanneer we eens een mindere periode hebben (herfst/winter) er zeker weer een periode van nieuwe energie en actie komt (lente/zomer). En wat nog beter is. Wij kunnen er zelf voor kiezen wat we met die herfst/winter momenten doen in ons leven. En ik verzeker je, ze zullen er zijn. Het is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar jij kiest hoe je ermee omgaat en wanneer je terug richting lente/zomer gaat.

Blijf bij jezelf en laat je meevoeren op de golven van het leven! Leer hoe te zwemmen!
Leer ACT en doe wat werkt!